Doug Keller, Therapeutic Wisdom Workbook (2017)
De meest klimmers hebben wel eens nekpijn. Dit is meestal het gevolg van verandering van het postuur door het klimmen of door langdurig zekeren.
Vaak draagt ook het dagelijks leven (kantoorbaan) of leeftijd hier aan bij. In de meeste gevallen is er dan sprake van hyperextensie van de nek. De nek verzwakt met als gevolg pijnklachten in de nek en rug (soms straling naar de armen).
In dit artikel vind je zowel therapeutische oefeningen als counterposes voor na het zekeren!
Billen zijn er niet alleen voor de sier. Welke vorm van bergsport je ook doet, van wandelen tot technisch klimmen, de bilspieren spelen een sleutelrol in de bewegingen die je maakt en het stabiliseren van het bekken. Met yoga houd je je achterwerk in optimale conditie!
Zowel te zwakke als over ontwikkelde bilspieren kunnen klachten geven aan de onderrug, knieën, hamstrings en beperken mobiliteit in de heupen. Reden genoeg om de bilspieren eens op een andere manier te bekijken. It is all about balance!
Hieronder vind je 4 yogahoudingen voor een uitgebalanceerd achterwerk.
Sportklimmers krijgen na verloop van tijd vaak een typisch klimmerspostuur waarbij de schouders naar voren rollen. Dit komt met name door musculaire disbalans waarbij sommige spieren relatief sterker zijn dan anderen. Daarnaast werken omstandigheden zoals zekeren, lopen met zware bepakking en mate van lichaamsbewustzijn vaak ook niet mee.
In dit artikel lees je meer over het klimmerspostuur, de gevolgen en wat je kunt doen om dit postuur tegen te gaan!
“Mijn onderarmen staan in de fik”. Dat was zo ongeveer mijn eerste ervaring met klimmen. Je onderarmen krijgen een hoop te verduren bij deze sport.
Een beetje extra aandacht is daarom geen overbodige luxe. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Deze 4 yogahoudingen kunnen helpen om blessurevrij te blijven klimmen.
Hoog opstappen en tegelijkertijd dicht bij de wand blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb altijd het gevoel dat ik een stuk been tekort kom. Maar het is niet de lengte van onze ledenmaten waar het spaak loopt. Gelukkig maar.
Waar zit dan de kink in de kabel? De mogelijkheid om meer bereik te hebben en dicht bij de wand te blijven zit in de flexibiliteit van de heupen. Met name de ruimte die je hebt om je bovenbeen omhoog en naar buiten te roteren is hier belangrijk. Om deze beweging mogelijk te maken moet je meer ruimte creëren in de heupflexoren, de binnenkant van je bovenbenen en achterkant van je bovenbenen. Hoe doe je dit? Door regelmatig deze 4 houdingen te oefenen kun je meer openheid in de heupen krijgen.