Klim met meer vrijheid en plezier : 5 voordelen van yoga!

 Yoga en klimmen gaan bijzonder goed samen. Niet voor niks bieden steeds meer klimhallen yoga aan en voegen professionele klimmers yoga toe aan hun routine. Yoga kan een uitstekende aanvulling zijn voor iedere klimmer. Hier lees je waarom!

1.  Balans tussen kracht en techniek: Sthira Sukham Asanam

 

Klimmen kan behoorlijk zwaar zijn. Naarmate routes zwaarder worden moet je bewuster je lichaam over de wand bewegen. Hoe zet je je voeten neer? Waar is je zwaartepunt? Je zorgt dat je zo stabiel mogelijk bent en optimaal kracht kunt leveren. Een yogi zou dit ‘sthira’ noemen.

 

In yoga wordt er veel aandacht aan houding (alignment) besteed om stabiliteit te bereiken. Je leert bijvoorbeeld wat core echt inhoudt (nee, geen sixpack!). Ook de manier waarop je je voeten en handen plaatst is heel belangrijk om een houding (= asanakrachtig, stabiel (= sthiramaar met een zeker gemak en plezier (= sukha)uit te voeren. Dit lichaamsbewustzijn is een enorme parallel tussen yoga en de klimsport en kan dus net zo goed met twee voetjes veilig op de grond worden geoefend.

 

 

 

 

Zowel klimmen als yoga vragen om een mate van kracht, stabiliteit en gemak.”2.  Adem jezelf naar betere prestatie en herstel

 

Je lichaam is een fantastische machine die allerlei processen perfect zelf kan reguleren, bijvoorbeeld de ademhaling.

 

Dit is een autonoom proces in het lichaam waarbij de hoeveelheid koolstofdioxide precies in balans is met het metabolisme. Als dit systeem goed functioneert is het extreem efficiënt en past het zich bij elke ademhaling aan. Een goede ademhaling is dus van belang bij goede functies van het lichaam op celniveau.

 

Helaas zijn er gewoontes die het natuurlijke ademhalingsproces kunnen verstoren zoals kleding, stress en een slechte houding(!). Een minder optimale ademhaling kan gelinkt worden aan pijnsyndromen (nek/rug), hoofdpijn, angstgevoelens, hogere spierspanning en pijnlijke spierknopen. Verhoogde spierspanning kan een negatief gevolg hebben op je energiehuishouding en hierdoor laadt je minder goed op.

 

Lees: je herstelt minder effectief bij een suboptimaal ademhalingspatroon (bijvoorbeeld over-ademen  of hyperventilatie).    

 

 

“Yoga helpt je terug te keren naar een perfecte natuurlijke ademhaling. Cruciaal voor optimale prestaties en

herstel .”

 3. Bulletproof focus

 

De ademhaling is ook gelinkt aan het bewustzijn, waarbij de ademhaling zich aanpast aan emoties (angst) of spraak. Ook als deze uitingen van het bewustzijn zich alleen afspelen in ons brein, bijvoorbeeld de anticipatie op angst. De emotie angst is dus een fysieke reactie op een gedachte (“..wat als mijn zekering uitbreekt..”) of op een gebeurtenis, veelal in het verleden (“..mijn voet gleed weg..”).

 

Door yoga leer je op verschillende manieren je geest (en dus je angst) te controleren. De meest voor de hand liggende methode is door je aandacht op je ademhaling te richten. Als je langzaam en diep ademhaalt zijn je gedachten niet meer gericht op negatieve scenario’s en vertel je je lichaam dat er geen reden is voor paniek.

 

Door jezelf te trainen om compleet aanwezig te zijn bij wat je doet, een vorm van bewegende meditatie, kom je in een prettige ‘flow’ terecht. Zo kun je voorkomen dat angstgevoelens een plezierig klimervaring in de weg staan.    

 

 

 

 

“Angst is vaak een fysieke reactie op een gedachte of op een gebeurtenis uit het verleden en dus niet dienend aan het klimmen.” 4. Flexibiliteit en gemak

Grotere flexibiliteit is niet het doel, maar wel een consequentie van regelmatige yogabeoefening. Meer lenigheid betekent dat je een groter bereik hebt. Groter bereik geeft je meer opties om routes uit te klimmen.

 

Een goed voorbeeld is de flexibiliteit die je nodig hebt om hoog op te stappen, wat soms een beetje roestig kan gaan. Door je (dynamische) lenigheid te verbeteren zal je soepeler door een route heen komen en met meer gemak klimmen. Yogi’s zouden dit ‘sukha’ noemen (comfortabel, aangenaam).

 

 

 

 

“Lenigheid is niet het doel van yoga, maar wel een gevolg.” 5. Keer het klimmerspostuur de rug toe!

 

Een typisch klimmerspostuur herken je aan schouders die naar voren rollen en de bovenkant van de ruggengraat die bol trekt (kyphose). Dit komt met name door musculaire disbalans waarbij sommige spieren relatief sterker zijn dan anderen. 

 

Naast het feit dat het er gewoon minder sexy uit ziet zonder shirt, kan dit postuur ook zorgen voor instabiliteit van de schouders en leiden tot nek-en rugklachten. Specifiek het schoudergewricht wordt door slechte houding kwetsbaar (bijv. bij gastongrepen). Door een neerwaartse beweging (depressie) van van het schoudergewricht kan het schoudergewricht (deels) ontwrichten. Daarnaast belemmert het een optimale ademhaling.

 

Een klimmerspostuur wordt verminderd door aandacht te besteden aan onderontwikkelde spiergroepen zoals de trapezius en romboïden (tussen de schouderbladen), de spieren van de schouders (rotator cuff) en je triceps. Door deze spieren te versterken werk je naar een mooie rechte rug.

  

“In yoga staat een rechte ruggengraat centraal. Het is de basis voor een gezond en krachtig lichaam.”


Je vindt meer informatie op www.yoga-rocks.nl/tips. Veel klimplezier, Namaste!

Reactie schrijven

Commentaren: 0